Hauszmann Alajos lett a Királyi Palota bővítésének „művezetője”

09
23

Hauszmann Alajos lett a Királyi Palota bővítésének „művezetője”

Ybl Miklós 1891-es halála után Hauszmann Alajos lett a Királyi Palota bővítésének „művezetője”.

A historizmus korszakának egyik legkiválóbb alkotója az olasz reneszánsz és a barokk szellemében alkotott, pályája utolsó szakaszában pedig a szecesszió stílusa jellemezte a munkáit. Amikor kinevezték a palota bővítésének vezetésére, már karrierje csúcsán volt, és ahhoz a nemzedékhez tartozott, akik Budapest építészetének aranykorában alkottak.

A Királyi Palota építése pályafutásának legfontosabb feladata lett, és építészi tudása mellett összehangolta a különböző szakemberek és alkotók munkáját, igazi karmesterként vezényelte le a gigantikus munkálatokat, melyhez diplomáciai érzékére is szükség volt. 
Ferenc Józseftől minden támogatást megkapott, aki sokszor saját tekintélyével hárította el a felmerülő akadályokat. A palota lehető legtökéletesebb kivitelezését teljes egyetértésben segítették a magyar miniszterelnökök és a Királyi Vár építési bizottsága, melynek élén Podmaniczky Frigyes báró állt, Budapest fejlesztésének egyik legmeghatározóbb alakja. Hauszmann naplójában is csodálattal ír arról a támogatásról, amely a munkáját övezte. A bizottság teljes bizalommal volt az irányába, nem vonták kétségbe a döntéseit, és az építkezés egészének szellemi és művészeti vezetőjeként tekintettek rá.

Hauszmann a Vár aljában rendezte be építészirodáját. Helyettesének Györgyi Gézát nevezte ki, aki még Ybl Miklós mellett dolgozott az Operaház, a Várkert Bazár és a Szent István Bazilika építésén, és a Királyi Palota bővítésére is Ybl felkérésére érkezett. Györgyi Gézának kiemelt szerep jutott a Szent István-terem tervezésében is, hiszen az ő nevéhez fűződik a történelmi terem részletrajzainak elkészítése.

Az építési és iparművészeti munkákra is a legkiválóbb szakembereket gyűjtötte maga köré Hauszmann Alajos. Fontos volt számára, hogy lehetőség szerint hazai mesteremberek és művészek, itthoni nyersanyagból készítsék el alkotásaikat, így elérve a célt: a magyar képző- és iparművészet kiválóságának bemutatását.

A Szent István-terem a Hauszmann Alajos által megálmodott palota elsőként rekonstruált történelmi helyisége, mely a tavaly augusztus 20-i átadása óta várja a látogatókat.

Szent István-terem
2022.09.23