A hauszmanni szerkezet visszaépítése a déli összekötő szárnyban

04
14

A hauszmanni szerkezet visszaépítése a déli összekötő szárnyban

Az újjászületett Szent István-teremben járva furcsa belegondolni, hogy két évvel ezelőtt a Budavári Palota ezen épületrésze, a déli összekötő szárny teljesen üresen tátongott.

A díszes helyiség az ezt megelőző évtizedekben metszettárnak és tárolóhelyiségnek adott otthont, a második világháborúban megsemmisült terem helyét ugyanis teljesen átépítették. A hauszmanni szerkezetét, a közfalakat eltüntették, és vasbeton pillérekkel támasztották alá a födémet. A déli összekötő szárny Tabán felőli homlokzatán a hármas ablakosztást ötösre cserélték.

A háború után beépített vasbeton oszlopok pont az egykori terem közepén helyezkedtek el, így amikor az épületrész rekonstrukciója és a Szent István-terem újjáépítése megkezdődött, a korábbi metszettárat és a déli összekötő szárny belső szerkezetét is teljesen elbontották a szakemberek, hogy lehetőség nyíljon a századfordulós szerkezet visszaállítására. Közben a tabáni oldalon a homlokzatot is visszabontottuk, hogy az eredeti hármas ablakosztást újraépítsük.
 

A belső terek visszaállítása is hosszú évek kutatómunkájának köszönhető. A fellelhető eredeti archív tervtöredékek és korabeli fényképek, valamint a helyszínen végzett falkutatások nyújtottak segítséget, hogy a terem és az épületrész belső rekonstrukcióját elvégezhessük.

A hauszmanni szerkezet visszaépítése a déli összekötő szárnyban az első fontos lépés volt, hogy a látogatók megcsodálhassák az eredeti formájában újjászületett Szent István-termet.

Szent István-terem
2022.04.14