Havadtőy Sámuel világhírű magyar művész készít installációt a Szent István-teremhez

07
01

Havadtőy Sámuel világhírű magyar művész készít installációt a Szent István-teremhez

Egy kulisszatitkot osztunk meg az újjászülető Szent István-teremről! Egy világhírű magyar művész, Havadtőy Sámuel készíti a Budavári Palota elsőként rekonstruált terméhez kapcsolódó különleges installációt.

Havadtőy Sámuel, azaz Sam Havadtoy magyar szülők gyermekeként 1952-ben született Londonban. Családjával 1956 nyarán tértek haza Magyarországra, az októberi események után azonban nem tudtak visszajutni Angliába, végül 1971-ben sikerült emigrálnia.

Volt lakáj, cseléd és szakács is, majd New Yorkba került, ahol 1976-ban létrehozta lakberendezéssel foglalkozó üzletét. Ekkor kezdte használni a csipkét, amiről úgy gondolta, hogy a magyar lélek része, hiszen minden magyarországi otthonban megtalálható valamilyen formában. Megrendelői között volt mások mellett a marokkói királyi család, de John Lennon is, akinek halála után Havadtőy 2000-ig együtt élt Yoko Onóval. Lakberendezői munkája mellett képzőművészettel is elkezdett foglalkozni, és megismerkedett a korszak egyik leghíresebb alakjával, Andy Warhollal is.

 

Havadtőy Sámuel

Az 1980-as évek végén visszatért Európába, Magyarországra is több ízben ellátogatott, majd 1992-ben megalakította Budapesten a Galéria 56-ot. Havadtőynek több hazai kiállítása mellett fontos szerepe volt a rendszerváltás utáni hazai képzőművészeti életben: amerikai és magyar művészeket ismertetett össze.

Műveiből világszerte rendeznek nagy sikerű kiállításokat. Néhány éve Ferenc pápa monzai látogatásának alkalmából készített művéből maga a szentatya is rendelt egy másolatot a művésztől. Havadtőy Sámuel idejének nagy részét Olaszországban, illetve Szentendrén tölti. Örömmel vállalta el a felkérést, hogy megalkossa a Budavári Palotában újjászülető Szent István-teremhez kapcsolódó egyedülálló installációt.

 

Havadtőy Sámuel

A készülő tárlat múlt és jelen, tradíció és értékmentés összefüggésében idézi fel Szent István király szellemi örökségét, államalapításának időtálló eredményeit. A csodás helyiséghez kapcsolódó művészi alkotásban Havadtőy a kortárs művészeten keresztül, a képzőművészet eszközeivel mutatja be államalapító királyunk intelmeit. A kivételes installáció megalkotásához a művész hazai ékszerészek és bronzöntők segítségét kérte, de megjelenik benne a csipke is.

Havadtőy Sámuelt szentendrei műhelyében látogattuk meg, most pár exkluzív képen bepillantást engedünk abba a munkába, amely során elkészül a különleges installáció.

A Szent István-terem és a hozzá kapcsolódó installáció augusztus 20-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, az első napokban ingyenesen lesz látogatható.

Szent István-terem
2021.07.01