Igazán remek – ezt mondta Ferenc József a Szent István-teremről, amikor először látta

10
13

Igazán remek – ezt mondta Ferenc József a Szent István-teremről, amikor először látta

1900 februárjában óriási sürgés-forgás volt a budapesti Üllői út és Nagy Templom utca sarkán. Az épületben működő híres bútorgyár nem mindennapi látogató fogadására készült. A párizsi világkiállítás főpróbájaként Thék Endre gyárában ideiglenesen felállították a Szent István-termet, és a helyszínen Thék mellett Roskovics Ignác és a kormány több tagja is izgatottan gyűlt össze, hiszen maga Ferenc József tett látogatást.

A huszártábornagyi egyenruhában érkező király alaposan szemügyre vette a terem minden részletét. Negyedóra elteltével az uralkodó Thék Endréhez fordult és megjegyezte, hogy minden nagyon szép, amit látott, de aggódását fejezte ki, hogy vajon sikerül-e megóvni a Párizsba történő szállítás során a műremekeket. „Felséges uram, a szállításnál a legnagyobb óvatossággal fogunk eljárni.” – idézte szó szerint Thék válaszát és az elhangzottakat a Budapesti Napló.

A korabeli sajtó szenzációként számolt be a világkiállításra készülődésről, és kiemelték az alkotók – elsősorban Thék, Zsolnay és Roskovics – kimagasló teljesítményét.

Látogatását Ferenc József az alábbiakkal zárta:

"Igazán örülök, hogy a magyar ipar ennyire kifejlődött, és hogy ilyen szép dolgokkal lesz képviselve a párisi kiállításon."

A terem berendezése végül elnyerte a párizsi világkiállítás nagydíját.

(Forrás: Találkozás a történelemmel című kiadvány)

Szent István-terem
2021.10.13