Igazi magyar remekművel gazdagodott a Szent István-teremhez tartozó kiállítás.

12
15

Igazi magyar remekművel gazdagodott a Szent István-teremhez tartozó kiállítás.

A Szent István-teremhez egy különleges kiállításon keresztül juthatunk el. A tárlat részeként augusztus óta megcsodálható volt Szent István hermája, vagyis ereklyetartója, mely 1635-ben készült Rómában, és talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza és építésze, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A megalkotása óta először volt látható fővárosunkban a felbecsülhetetlen értékű barokk remekmű, melyet a zágrábi székesegyház kincstárából kölcsönzött a tárlat december 6-ig.

Helyére Bachruch Károly ötvösmester századfordulós remekműve érkezett, a kalocsai Szent István-herma, melyet az 1896-os Ezredéves Országos Kiállításon mutattak be először. Az ereklyetartó testén aranyozott koronázási palást látható, míg a Szent Korona másolata díszíti az ezüstlemezekből készült fejrészt. A koronán látható több kisebb zafírt, számos igazgyöngyöt, rubint, egy ametisztet és egy topázt az eredeti koronán lévő kövek alapján választották ki. A herma elkészítéséhez összesen 48 kg ezüstöt és 2 kg aranyat használtak fel.

A Szent István-teremhez tartozó kiállításon megtekinthetik a kalocsai Szent István-hermát, a további különleges kiállítási tárgyak mellett.

Szent István-terem
2021.12.15