Intarziás parketta borítja a Szent István-terem padlóját

06
21

Intarziás parketta borítja a Szent István-terem padlóját

Az eredeti parketta a Neuschlosz fivérek gyárában készült. A szakemberpáros a századforduló számos jeles épületének megszületését segítette. A Szent István-terem parkettája háromféle fából készült: vörös tölgy, fekete dió és mahagóni. Az intarziás technika különlegessége, hogy különböző faelemeknek milliméter pontossággal illeszkedniük kell egymáshoz, hogy kiadják az egész alkotást.

A Szent István-terem padlóján egy mandalamotívum és négy különböző sárkányábrázolás látható, amelyek a Szent István-terem falikarjait is díszítő sárkánymotívumokkal vannak összhangban.

A díszes terem rekonstrukcióját irányító kutatócsapatnak rendelkezésére álltak archív fotók, illetve a Lendvai utcában található Groedel-villa padlózata. Ezek alapján készítették el a padló új terveit.

A kutatások után megindult a rekonstrukciós munka. A szakembereknek az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a lehető leghitelesebben reprodukálják a Szent István-terem eredeti padlózatát. A jelenlegi padlólakk az eredetivel megegyező színt és fényt ad a fának, de a korábbinál tartósabb. A terem folyamatosan ellenőrzött hőmérséklete és páratartalma a korábbiaknál jobban védi a parkettát. 

Várjuk Önöket az újjászületett Szent István-teremben, csodálják meg a különleges intarziás parkettát!

Szent István-terem
2022.06.21