Különleges csipke díszfüggöny látható a Budavári Palota déli összekötő szárnyának ablakain

05
30

Különleges csipke díszfüggöny látható a Budavári Palota déli összekötő szárnyának ablakain

A Szent István-terem újraalkotását többéves kutatómunka előzte meg, melyet a Várkapitányság megbízásából dr. Rostás Péter és Angyal Tibor irányított. A korabeli archív felvételek alapján állapították meg, hogy különleges csipkefüggönyök díszítették az épület ablakait.

A Királyi Palota századfordulós bővítését végző művészek és iparosok számlái sok esetben megmaradtak, ezekből ismerjük, hogy a redőnyöket és rolókat Magaziner Lajos redőnygyáros készítette. Az ő számláiból derült ki, hogy az ablakokra hollandi csipkés függönyöket rendeltek.

Kutatást igényelt megfejteni, hogy a korban mit értettek hollandi csipkeként. Mivel több száz méternyi függöny készült, ezért világos volt, hogy nem kézzel varrták, de a pontos mintát is meg kellett állapítani, ami az archív képeken nem látszódott.

A kutatás folyamán egy polgári lakásról készült felvételen megtalálták ugyanezt a csipkemintát, melynek hímzési technikáját a kalocsai hímzőnők még ismerik. A kutatócsapat munkáját Szatmári Judit és Erdei Lilla textil-szakértők segítették, és az újjászületett Szent István-terem előszobájának és folyosójának csipkefüggönyeit Halász Zsuzsa kalocsai népi iparművész alkotta meg. 

A minták tervei alapján először pamutvászonra készített sablonokat, amelyeket kivágott és mintaegységeket készített belőlük. A rámába került mintákat kolbászvarrással szegte be, a benne lévő lyukas csigaformákat pedig lábazással kötötte össze. Az így elkészült függönyanyagokat fehérítették, keményítették, majd beszegték és felvarrták.

Az újraalkotott csipke díszfüggönyöket megcsodálhatják a Szent István-terem előszobájában és a mellette lévő folyosón.

Szent István-terem
2022.05.30