A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete látogatta meg a Szent István-termet.

02
02

A Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete látogatta meg a Szent István-termet.

A Szent Korona őrzése több száz éves hagyományra tekint vissza hazánkban. A királyság legfőbb szimbóluma, a magyar államiság jelképe a Szent Korona, melyet Hartvik püspök legendája szerint II. Szilveszter pápa küldte I. István királyunknak.

A király a kezdetekben két koronaőrt jelölt ki az ereklye védelmére, majd 1751-ben létrehozták a Magyar Királyi Koronaőrséget. 
A századfordulón magasabb katonai ranggal látták el a koronaőröket és a korábbinál is díszesebb egyenruhát kezdtek viselni. A magasított díszföveg mellett zöld színű díszattila, vörös nadrág és fehér köpeny vált az öltözékké, mely a nemzeti színeket hangsúlyozta.

A Szent István-teremben több alkalommal is kiállították a Szent Koronát, például IV. Károly koronázását megelőzően 1916-ban, és az

1938-ban tartott Eucharisztikus Világkongresszuson és Szent István-év ünnepén. Ekkor is a Magyar Királyi Koronaőrség teljesítette az őrzés feladatát.
 

A második világháború után a koronaőrség megszűnt, azonban 2012. január 1-től a Honvéd Koronaőrség látja el újra a megtisztelő feladatot.

A rendszerváltást követően, 1991-ben létrejött a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete, mely a koronaőrzés történelmi hagyományainak ápolását tűzte ki céljául. Alapításuk 30. évfordulójának alkalmából meglátogatták a Szent István-termet, és az eseményen kiállították a Szent Korona és koronázási jelvények másolatait.

Szent István-terem
2022.02.02