Senyei Károly szobrászművész alkotása a Háború és Béke című kompozíció

05
26

Senyei Károly szobrászművész alkotása a Háború és Béke című kompozíció

A Szent István-termet meglátogatva a déli összekötő szárny főbejáratának két oldalán különleges szoborcsoportokat láthatunk.

Senyei Károly szobrászművész alkotása a Háború és Béke című kompozíció, mely a Budavári Palota déli összekötő szárnyának főbejáratát díszíti.

Senyei a korszak kiemelkedő szobrászművésze volt Strobl Alajos, Zala György és Fadrusz János mellett. 1854-ben született Pesten, és tanulmányait Bécsben és Münchenben végezte, tehetségének köszönhetően pedig állami ösztöndíjat is kapott. 
A fiatal művész számára nagy lehetőségek adódtak, hiszen a századforduló Budapest városépítészetében kiemelkedő időszak volt, máig meghatározva fővárosunk képét. 
Senyei Károly művei hamar elismertek és népszerűek lettek, többek között Ferenc József is vásárolt tőle. Így felkérést kapott olyan kiemelkedő alkotások elkészítésére, mint az Igazságügyi palota tetején álló lovas kompozíció vagy a Hősök terén látható millenniumi emlékmű királyalakjai közül Szent István és II. András szobrai.

A Királyi Palota bővítéséért felelős Hauszmann Alajos is felfigyelt Senyei munkáira, és felkérte több alkotás elkészítésére a Budavári Palotanegyedben. Ezek egyike volt a Háború és Béke kompozíció. A Háború-szoborcsoport felső alakja egy angyal, amelyik harci kürtöt fúj, alatta két honfoglaláskori harcos és egy legyőzött katona. A Béke-szoborcsoporton felül egy szárnyas géniusz figyeli az alatta lévő harcost és anyát, akinek gyermeke ül az ölében.

Senyei alkotását Hauszmann Alajos is méltatta fennmaradt naplójában. A szobrászmester a Budavári Palotanegyedben a Halászó gyerekek kútját és az egykori Habsburg-terem uralkodókról és Erzsébet királynéról készült mellszobrait is elkészítette.

Jöjjenek el hozzánk, hogy megcsodálhassák ezeket a remekműveket!

Szent István-terem
2022.05.26