Sok híresség járt a Szent István-teremben a 20. század első felében

12
01

Sok híresség járt a Szent István-teremben a 20. század első felében

Az 1900-as párizsi világkiállítást követően a nagydíjat nyert Szent István-terem mesterművei és bútorzata körültekintő szállítással érkeztek haza. Ezután megkezdődött a berendezés beépítése a palotában, és elfoglalta múltbeli és jelenlegi helyét a déli összekötő szárnyban.

A termet ünnepélyes keretek között 1902 februárjában avatták fel, egy udvari bál keretében. A korabeli bálok lehetőséget teremtettek a szórakozás mellett a fontos ügyek megtárgyalására is, hiszen az ilyen alkalmakon maga Ferenc József is részt vett.

A Szent István-terem később helyszíne volt a király munkaebédeinek, és az úgynevezett cercle-nek, mely során az uralkodó meghallgatást tartott jelentős témákban.

A nagydíjas termet az ország nemzetközi vendégei is rendszerint felkeresték és megcsodálták. Theodore Roosevelt, az Egyesült Államok korábbi elnöke, 1910-ben tartott európai körútja során nézte meg az egyedülálló helyiséget, és ugyanígy tett a Japánból érkező Fushimi herceg és Csuneko hercegnő, illetve Edward walesi herceg.

A Szent István-terem több ünnepélyes fogadás és tárgyalás helyszínéül szolgált négy évtizeden át, miközben a Királyi Palota hivatalos körsétáinak keretében mindenki számára megtekinthető volt.

Szent István-terem
2021.12.01