Szent István intelmei

04
22

Szent István intelmei

A Szent István-teremhez tartozó kiállítás részeként megtekinthetjük a világhírű magyar képzőművész, Havadtőy Sámuel kortárs installációját, mely Szent István intelmeire reflektál. 

Első királyunk fiának, Imre hercegnek írta intelmeit, melyekben a helyes uralkodáshoz szükséges utat jelölte ki fia számára.
Az 1027-ben latinul írt műve királytükör, a középkor egyik gyakori műfaja, mely erkölcsi és kormányzati tanácsokat ad a királyt követő trónörökösnek. A 10 fejezetben István kiemeli Imre számára a legfőbb elveket, melyek betartásával jó király válhat belőle.

A katolikus hit megtartása és a keresztény egyház és főpapjainak tiszteletben tartása az elsők között szerepel, de ugyanígy kiemeli István a főemberek és vitézek megbecsülését. Az igaz ítélet és a türelem teszi igazságossá és dicsővé az uralkodót. A vendégek becsben tartása az ország és az udvar fényét emeli, valamint fontos, hogy a király tanácsa a legbölcsebb öregekből álljon össze, akik a koruk és tapasztalatuk miatt jó iránymutatást adhatnak az uralkodónak. István arra is felhívja a figyelmet, hogy az elődök követésével, vagyis a fiúk apáik tiszteletével megtarthatják a fontos szokásokat és az ország rendjét. Emellett az imádság megtartására figyelmeztet az uralkodó, mely feloldoz és megtisztít a bűnöktől. Végezetül pedig a kegyességet, irgalmasságot, türelmet, erőt, alázatot, mérsékletességet, szelídséget, becsületességet és szemérmességet emeli ki Imre hercegnek, melyek mind egy jó uralkodó erényei.

Látogassanak el hozzánk, és tekintsék meg Havadtőy Sámuel installációját, a Szent István-teremhez tartozó kiállítás részeként!

Szent István-terem
2022.04.22