A Szent István-terem megvilágításának rekonstrukciója

05
20

A Szent István-terem megvilágításának rekonstrukciója

A Szent István-terem megvilágításáról három csillár és négy falikar gondoskodik, egyedi izzók segítségével.

Az eredeti Szent István-terem világítótestei Kissling Rudolf gyárában készültek. Ezek újbóli elkészítésére vállalkozott Vecsey Ádám fémötvös és restaurátor a munkatársaival.

A rekonstrukciós munkát ebben az esetben is alapos kutatómunka előzte meg. A Groedel család egykori budapesti villájában a Szent István-terem több díszítőelemének, csillárjának és padlómintázatának a mása megtalálható. A századfordulón ugyanis a Groedel családnak olyannyira elnyerte a tetszését a díszes helyiség, hogy a Lendvai utcában található villájuk ékesítésére hasonló díszítőelemeket rendeltek. Az épületben megtalálható csillár és a Szent István-teremről készült korabeli fotók nyújtottak támpontot a világítótestek újraalkotásában. 

Az aranyozott bronzból készült csillárok egyenként 150 kilósak, és három ütemben kellett beépíteni a Szent István-terembe. Az első fázis a plafonrózsával és az abból lelógó kupolarésszel kezdődött. Ezután a középabroncs következett, majd legvégül a legnehezebb rész, a 80 kilós alsó abroncs. A gyönyörű formájú fém elemeket üveg- és féldrágakövek díszítik.

A falikarok sárkányfigurái az intarziás padló motívumaihoz kapcsolódnak, csiszolt üvegkő díszekkel ékesítve.

Látogassanak el a Szent István-terembe, hogy megcsodálhassák az ötévnyi munka során elkészült díszes csillárokat és falikarokat!

Szent István-terem
2022.05.20