A Szent István-terem újjáépítését megelőző kutatómunka

04
25

A Szent István-terem újjáépítését megelőző kutatómunka

A Szent István-terem újjáépítését több évnyi izgalmas és fáradhatatlan kutatómunka előzte meg.

Elsőként az épületrész hauszmanni szerkezetének tanulmányozására és megismerésére volt szükség, így a megmaradt eredeti tervrajzok alapján a kutatók megállapíthatták a terem pontos méretét és egykori elhelyezkedését a déli összekötő szárnyban.

A díszes helyiségnek is fennmaradtak tervtöredékei, és a Zsolnay-kandallónak a méretezése. A kerámia elemekből és a pirogránit királyképekből néhány próbadarabot is megőrzött a pécsi Janus Pannonius Múzeum. Az 1898-ban készült hivatalos terveken látszódtak ugyan a méretezett falnézetek, azonban kiderült, hogy nem a megvalósult Szent István-termet ábrázolják. 

Így új terveket kellett készíteni, leginkább a Szent István-teremről fennmaradt archív fényképek alapján. A rekonstrukciós folyamat művészeti szakértője dr. Rostás Péter művészettörténész volt, a Szent István-terem új terveit pedig Angyal Tibor építész készítette el. Korabeli fekete-fehér fényképek alapján kellett megállapítani, hogy milyen színeket használhatott a minták egykori tervezője, Györgyi Géza. Ehhez a megmaradt próbadarabokat használták, illetve az eredeti falkárpitból megmaradt felesleget, valamint az eredeti függönysálból kimentettek egy darabot az ostrom során, még a terem pusztulása előtt, ami szintén segítséget nyújtott a kutatáshoz. A kandallónak is előkerült egy eredeti darabja, hiszen azt a második világháború utáni romeltakarításkor az egyik munkás kislánya hazavitte és évtizedekkel később visszaadta a kutatást végzőknek.

A szakemberek megvizsgálták Hauszmann Alajos más épületeit és velencei kastélyát is, illetve segítséget nyújtott a Groedel család Lendvai utcában található egykori villája is, melyben a Szent István-terem több díszítőelemének, padlómintázatának mása megtalálható. Emellett támpontot nyújtottak a fennmaradt számlák is, melyekből kiderült, hogy milyen anyagokat használtak az egykori alkotók.

A többéves kitartó kutatómunka és tervezés után a Nemzeti Hauszmann Program keretében a  Várkapitányság vezetésével elkezdődhetett a díszes helyiség iparművészeti műalkotásainak újbóli elkészítése, hogy utána beépíthessék őket a Budavári Palota déli összekötő szárnyában. Évek megfeszített munkájával a Szent István-terem újra régi fényében csillogva várja a látogatókat.

Jöjjenek el, és tekintsék meg Önök is a Budavári Palota csodáját!

Szent István-terem
2022.04.25