A terem egyik központi motívuma: a szív

07
01

A terem egyik központi motívuma: a szív

Hauszmann Alajos kifejezetten törekedett arra a terem megtervezésénél, hogy a berendezésben a klasszikus díszítési stílusok mellett hangsúlyosan jelenjenek meg a magyaros motívumok. Úgy érezte, ezzel hozzájárulhat a magyar kultúra fejlődéséhez.

„Megkíséreltük tehát a magyar díszítő motívumokat dombormű alakban értékesíteni, úgyszólván szalonképessé tenni és a királyi vár termeinek ékesítésére felhasználni. A kísérlet, mely eleinte csak kisebb keretben mozgott, annyira sikerült, hogy felbátorított a legelőkelőbb termek fal- és födémdíszítéseinél való alkalmazására. Így egészen új és magyar jelleget érhettünk el, mely felszabadít bennünket a már unalomig variált akanthus, kymathion és egyéb görög alakok használatától” – írta erről Hauszmann.

Az egyik ilyen fontos magyar motívum a szív lett, amely régóta a magyar népművészet gyakran használt eleme. A teremben több száz szívet ábrázoló mintát helyeztek el a legkülönfélébb formákban: van közöttük klasszikus, almaszerű, nyújtott és stilizált is. Jutott belőlük a faburkolatokra, a bútorokra és a kerámiákra is, egyes darabokat bearanyoztak, mások bordó és türkiz színekben tündököltek.

Az augusztus 20-án megnyíló Szent István-terem látogatói újra megcsodálhatják a szívek kavalkádját, addig képgalériánkban mutatunk egy kis ízelítőt abból, hogyan rekonstruálják ezeket a motívumokat a mai mesterek.

 

Szent István-terem
2021.07.01