Tudta, hogy a teremnek még az izzói is különlegesek?

07
10

Tudta, hogy a teremnek még az izzói is különlegesek?

Összesen 92 izzólámpa világítja majd meg a Szent István-terem berendezését, melyek három aranyozott bronzcsilláron és négy falikaron kapnak helyet. Az izzókat napjainkban a Tungsram nagykanizsai gyárában készítették el.

Létrehozásuk azonban nem volt egyszerű feladat a szakembereknek, hiszen két elvárásnak is meg kellett felelniük: egyrészt tökéletesen tükrözniük kell azt a formát, amely a századfordulón megalkotott eredeti, wolfrám-szálas darabok sajátja volt, másrészt szabályozható fényerővel is rendelkezniük kell, hogy megfeleljenek a mai kor elvárásainak.

Tudta, hogy az újjászülető Szent István-teremnek még az izzói is különlegesek?

Az izzók újraalkotása – a terem többi részéhez hasonlóan – azért is volt különleges kihívás, mert a történelmi helyiség a II. világháborúban megsemmisült, így nem maradtak fenn mintadarabok. Ezért a szakembereknek teljesen egyedileg kellett a fényképek alapján megtervezni az izzók minden részletét úgy, hogy azok működőképesek is legyenek, a mai kor követelményeinek megfelelően.

A gyárban egy megadott foglalatburkolathoz kellett igazítani az izzólámpa nyakát, a patinázott sárgarézből készített foglalatot ugyanúgy recézett poncelángyűrű szegélyezi, mint az eredetit. A wolfrám-fonalat viszont speciális LED-ekre cserélték a szakemberek. Ennek köszönhetően a mai lámpák fényárama kétszerese a régi lámpákénak, tizedannyi fogyasztás és körülbelül ötvenszeres élettartam mellett.

Szent István-terem
2021.07.10