Újabb értékes műalkotással gazdagodott a Szent István-teremhez tartozó kiállítás

06
07

Újabb értékes műalkotással gazdagodott a Szent István-teremhez tartozó kiállítás

Kiállításunk legújabb Szent István-hermáját Mária Terézia királynő megbízásából a brünni születésű, Bécsben dolgozó Josef Moser műhelyében készítették, az 1750-es években. Alsó eleme, a rokokó stílusú, aranyozott sárgaréz talapzat foglalja magában az ereklye őrzésére szánt ereklyetokot, amelyet hitelesítő pecsét zár le. Az ereklyetartó István király csontdarabját tartalmazza, amelyet a 18. század óta nem bolygattak meg. Az alkotás felső része, az államalapító uralkodónkat megjelenítő ezüstözött bronz büszt, barokk ábrázolási hagyományokat követ: a dús szakállú, időskori idealizált portré a Szent Koronára emlékeztető koronával jelenik meg. 

Az úgynevezett Moser-féle Szent István-herma története kalandosan alakult. Elkészítését követően a bécsi Schatzkammerbe került, Mária Terézia adományaként, majd az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után egy nemzetközi egyezménynek köszönhetően hozták Magyarországra. Ekkor a csontereklyét is tartalmazó eredeti talapzat, a 19. században készült mellszobor másolattal érkezett meg. Kiállításunkon ezzel a műtárggyal idézzük meg államalapító királyunkat. Máig nem tisztázott, hogy az eredeti mellszobrot mikor és hogyan cserélték ki a kiállított másolatra. Végül az eredeti mellszobor is hazatért egy aukción történt vásárlás után. Josef Moser műve jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét gazdagítja.    

Tavaly augusztusban államalapító királyunk 1635-ben Rómában készült nagy hermájával nyílt meg a kiállítás, amely első ízben volt látható a fővárosban. A zágrábi székesegyház kincstárából kölcsönzött, felbecsülhetetlen értékű barokk ereklyetartót tavaly decemberig csodálhatták meg a látogatók. 

Helyére egy igazi magyar remekmű érkezett a millennium korából: Bachruch Károly ötvösmester munkája, amelyet a kalocsai Szent István-hermaként tartanak számon. A kalocsai Szent István-herma május 23-ig gazdagította tárlatunkat.

A Szent István-terem már a megnyitásától kezdve telt házzal fogadta a látogatókat, immár közel 70 ezren látták a Budavári Palota elsőként helyreállított történelmi helyiségét. A termet és az új Szent István-hermát is magába foglaló tárlatot továbbra is 1 órás, személyes vagy digitális tárlatvezetéseken lehet megtekinteni. Jegyeket a helyszínen, illetve a https://szentistvanterem.hu/hu/jegyinformacio oldalon lehet váltani. 

Szent István-terem
2022.06.07