Újjászülettek a terem bronzdíszei is

07
01

Újjászülettek a terem bronzdíszei is

A századforduló iparművészei minden részletre odafigyeltek, hogy a terem méltó emléket állítson államalapító királyunknak és a magyar mesterek tudásának. Nem volt ez másképp a helyiség bronzdíszeivel sem, melyeket a szakemberek most eredeti tervtöredékek és archív fényképek alapján alkotnak újra.

A helyiség csillárjai és falikarjai Kissling Rudolf bronzműves alkotásai, a kovácsolt díszek pedig Jungfer Gyula díszműkovács munkái, aki a Habsburg-kapu díszrácsozatát is elkészítette. Mivel a Szent István-terem a második világháború ostromakor megsemmisült, ezért a terem aranyozott bronztárgyainak tervezését most különleges nyomozómunka előzte meg.

 

Bronzdíszek

Korabeli tervrajzrészletek és fotók segítségével kellett meghatározni az arányokat és méreteket a mestermodellekhez. A fémek esetében ezt tovább nehezítette, hogy számolni kellett az öntvény zsugorodásával is, amit a bronz esetében nem mindig könnyű pontosan megállapítani, viszont elengedhetetlen, hogy jól illeszkedjenek majd egymáshoz az egyes alkotóelemek.

Az aranyozott bronztárgyakon hat fémöntő és tíznél is több cizellőr dolgozott azért, hogy a lehető legpontosabban rekonstruálhassák a bronzcsodákat. Az egykori mesterek munkáját elképesztő igényesség jellemezte, mindennél többre értékelték a minőségi alapanyagot és a szaktudást, ezért óriási felelősség és egyben megtiszteltetés is műveik újraalkotása.

 

Szent István-terem
2021.07.01