A világhírű magyar művész, Havadtőy Sámuel

09
30

A világhírű magyar művész, Havadtőy Sámuel

A világhírű magyar művész, Havadtőy Sámuel készítette a Szent István-teremhez tartozó kiállítás kortárs installációját, mely az első magyar király intelmeire reflektál.

A különleges művészi alkotásban kiemelt szerep jut a csipkének, mely Havadtőy egyik kedvelt művészi eszköze.
A magyar származású művész Londonban született, de szüleivel az 1950-es években visszaköltözött hazánkba. Havadtőy nem találta a helyét a kommunista Magyarországon, így kalandos körülmények között Nyugatra szökött, és Londonban telepedett le. Ott lakájként és pincérként is dolgozott, majd New Yorkba utazott, ahol egy kiállítóteremben vállalt munkát. Szép lassan pedig lehetősége lett rá, hogy megnyissa 1976-ban saját lakberendezési üzletét.  

A többi üzlet árukínálatától a csipke különböztette meg őt, mely a magyarok számára megszokott volt a korszakban majd minden lakás kiegészítőjeként, New Yorkban azonban különlegességnek számított. Havadtőy különböző lakberendezési ötletekhez, például párnák bevonásához használta fel a csipkét, ami nagyon népszerűvé tette üzletét, melyben saját festményeit is árulta.

1977-ben történt, hogy a kis boltjába két vendég érkezett, akik megváltoztatták az életét: John Lennon és felesége, Yoko Ono látogatták meg. A házaspár tetszését is elnyerte Havadtőy stílusa, és felkérték a Dakota-házban lévő otthonuk lakberendezésére. Hamarosan barátsággá alakult a kapcsolatuk, és további lakásaik és házaik lakberendezésére kérték fel a művészt.   

John Lennon tragikus halála után, Yoko Ono-val a barátságuk átalakult, és 20 évig élettársi kapcsolatban voltak. Havadtőy művészi kiteljesedésére óriási hatással volt Yoko Ono, aki Magyarországon is többször járt.

Havadtőy Sámuel nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy kortárs installációt készíthetett a Szent István-teremhez tartozó kiállítás részeként. Alkotásában ajtókat használ szimbólumokként, melyeken kékre festett csipkemotívumok és államalapító királyunk intelmeinek részletei is megjelennek. 

Látogassanak el a Szent István-terembe, és tekintsék meg a világhírű művész alkotását is!

Szent István-terem
2022.09.30