Zsolnay Vilmos az olajfestmények utánzására alkalmas kerámiaképeket kísérletezett ki

06
13

Zsolnay Vilmos az olajfestmények utánzására alkalmas kerámiaképeket kísérletezett ki

A különleges eljárás folyamán a pécsi Zsolnay-gyár művészei a nyers agyagtáblára festettek fémoxidos agyagpéppel, melyet ezután mázoltak, majd kiégettek. A máz áthatolt a színes anyagokon, olyan mélységet és fényt adva, mintha olajfestmények lennének.

Az elkészítési folyamat egyedisége és egyben nehézsége is, hogy csak az égetés után nyeri el a kép a kívánt színeket, a festékek nyers állapotban minden esetben kékes vagy szürkés színű pépek.

A Szent István-terembe készült királyképeket először Roskovics Ignác alkotta meg, majd megkapták a remekműveket a Zsolnay-gyár kiemelkedő tehetségű művészei, Darilek Henrik és Nikelszky Géza, hogy elkészítsék a különleges technológiával a pirogránit anyagú kerámiaképeket. A gyár művészeti vezetője Zsolnay Vilmos veje volt, Sikorski Tádé, Zsolnay Júlia lengyel származású férje, akinek fontos szerepe volt a családi vállalkozás sikerében.

Hauszmann Alajos is megemlékezett a pirogránit királyképek elkészítésének nehézségeiről, a számtalan próbaégetésről, mire a színárnyalatok és a kép a majolika-lemezen hű utánzata lett az eredeti festménynek.

Az újjászületett Szent István-terem pirogránit képeit a pécsi Zsolnay-gyár szakemberei készítették el. Jöjjenek el, és tekintsék meg a csodálatos alkotásokat!

Szent István-terem
2022.06.13